Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in iunie, cu 3,8% fata de nivelul din mai, la 210,808 miliarde lei (48,2 miliarde euro), iar in ritm anual a avansat cu 6,4%, de la o crestere de 2% in mai, potrivit datelor prezentate vineri de BNR.

Pe segmente, creditarea in lei a evoluat cel mai slab si in iunie, sporind cu numai 0,5%, pana la 78,47 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 5,8%, la echivalentul a 132,34 miliarde lei. Evolutia a fost influentata, insa, si de deprecierea leului, care a pierdut in iunie 4,5% fata de euro, la cursul de la final de luna publicat de BNR, scrie Mediafax.

In aceste conditii, imprumuturile in valuta au ajuns sa reprezinte 62,78% din creditul total. Ponderea ridicata a creditului in valuta reprezinta una din principalele vulnerabilitati ale sistemului bancar romanesc, dupa cum au avertizat in repetate randuri o serie de analisti.

In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a scazut cu 0,7% fata de mai, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 6,6%, la valoarea echivalata in lei. Creditarea companiilor a inregistrat o crestere de 1,7% pe componenta in lei si un avans de 5,1% la imprumuturile in valuta.

Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in iunie cu 5,1% fata de luna simiara din 2009, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 11,3%. Chiar si creditele acordate companiilor au scazut in iunie in ritm anual, cu 1,1%, dar au sporit cu 14,8% la cele in valuta. Per ansamblu, creditarea in lei a cazut cu 3% in ritm anual la finalul lunii iunie, in vreme ce in valuta a avansat cu 13%.

Creditarea statului a scazut in iunie, astfel incat creditul guvernamental - care include finantarile acordate administratiei centrale si locale, sistemelor de asigurari sociale si titlurile de valoare negociabile emise de aceste sectoare institutionale - a scazut cu 1,5%, pana la 52,39 miliarde lei (12 miliarde euro), nivel mai mare cu 42,6% (36,6% in termeni reali) fata de 30 iunie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.