Deficitul bugetar inregistrat de Romania in primul semestru al acestui an se incadreaza in nivelul convenit cu Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care veniturile la sfarsitul lunii iunie au depasit asteptarile Finantelor.

"Tintele nominale convenite cu FMI la inceputul anului nu s-au modificat in urma majorarii deficitului la 6,8% din PIB. Am convenit acest nou deficit in urma reajustarii produsului intern brut. Romania s-a incadrat in tinta stabilita pentru semestrul I. Este posibil, chiar, sa avem un deficit mai mic la sfarsitul anului decat cel convenit de 6,8% din PIB", a mai spus Dragoi, relateaza NewsIn.

El a adaugat ca semnalele din piata sunt bune, in contextul cresterii incasarilor la bugetul de stat.

Initial, FMI impusese Romaniei o tinta de deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut (PIB) pentru 2010, care a fost majorata ulterior la 6,8% din PIB.

Autoritatile de la Bucuresti au convenit, la inceputul anului, cu reprezentantii FMI ca, pentru finalul primului trimestru, tinta de deficit bugetar sa fie de 8,25 miliarde lei (circa 2 miliarde euro), in timp ce pentru jumatatea anului nivelul este stabilit la 15,54 miliarde lei (3,8 miliarde euro). Pe actualele proiectii macroeconomice, deficitul ar urma sa ajunga la 21,8 miliarde lei in septembrie si la 31,9 miliarde lei la finalul anului, insa deocamdata acestea sunt doar tinte indicative.

In cazul in care deficitul trimestrial depaseste cu 200 milioane lei tinta prevazuta, Ministerul Finantelor trebuie sa se consulte cu expertii FMI, potrivit memorandumului tehnic ce insoteste scrisoarea de intentie a guvernului, semnata de ministrul finantelor si de guvernatorul BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.