Activatea de creditare a aratat usoare semne de revenire in primavara acestui an, in special pe partea de valuta, insa incertitudinile legate de evolutia economiei romanesti, evolutia negativa a cursului de schimb si riscurile cu care se confrunta institutiile de credit ar putea sa ii determine pe bancheri sa majoreze dobanzile la credite.

Amplificarea riscului de credit, dar si a celui valutar, dublate de incertitudinile legate de evolutia economiei, ar putea sa ii determine pe bancheri sa majoreze dobanzile la credite, dupa ce acestea s-au aflat pana acum pe un trend descendent pe masura ce banca centrala reducea nivelul dobanzii cheie.

Majorarea dobanzilor la credite ar bloca activitatea de creditare, care si asa abia indica usoare de revenire, in special pe partea de imprumuturi in valuta.

  • Creditarea se relaxeaza, dar degeaba:
In momentul de fata ne aflam intr-o perioada in care asistam la un inceput timid de crestere a creditarii. Imprumuturile sunt destul de ieftine acum, iar eliminarea comisionului de rambursare anticipata incurajeaza potentialii clienti”, a declarat Gabriel Cretu, directorul de retail din cadrul OTP Bank Romania, conform Wall-Street.

Desi admite ca situatia actuala este delicata, bancherul de la OTP Bank nu se asteapta la o crestere a costurilor, desi exista riscuri pentru asa ceva.

Lumea nu stie ce se va intampla cu ziua de maine. In plus, cresterea preturilor va descuraja oamenii care doreau sa obtina un credit. Totusi, observam ca oamenii care chiar au nevoie de un credit sunt mult mai decisi acum”, a explicat Cretu.

Nici Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, nu se asteapta la o perioada foarte buna pentru activitatea de creditare.

“Contextul actual este dificil si nu vad o cerere mare pentru credite. Oamenii au devenit mult mai prudenti, mai ales dupa restructurari si dupa majorarea TVA”, a declarat Rekkers.

  • Creditele in lei se scumpesc

Bancile de pe piata locala au majorat in luna mai a acestui an dobanzile la credite in moneda nationala, atat la cele aflate in sold, cat si la finantarile noi, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
Citeste si:
Membri ai clanului Cordunenilor ar fi vizați pentru camătă și...
Membri ai clanului...

“Pana in urma cu circa o luna, dobanzile la creditele pentru persoane fizice se inscriau pe un trend usor descendent, datorita unei usoare diminuari a costului resurselor, respectiv a dobanzilor la depozite, cu toate ca riscul de credit nu parea sa se fi redus, judecand dupa datele publicate de BNR privind evolutia creditelor restante”, explica Mihai Bogza, presedintele Bancpost.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.