Romania risca sa nu mai gaseasca fluxurile de capital necesare pentru a finanta deficitul bugetar daca nu se vor lua masurile necesare de reducere a cheltuielilor bugetare.

Practic, in prezent, statul are bani doar pentru 20 de zile din o luna, iar pentru cheltuielile aferente celorlalte 10 zile se imprumuta de la banci. Mai mult, nu riscam doar sa nu mai gasim banii necesari, ci sa ii si pierdem pe cei pe care ii avem.

Avem sau nu bani pentru deficitul bugetar?

"Este posibil ca Ministerul de Finante sa intampine probleme in a gasi banii pentru finantarea deficitului bugetar. Daca sunt bani atunci de ce nu ii ia? Sunt si nu sunt bani...", a declarat Mugur Isarescu, conform Wall-Street, avertizand ca riscam sa nu mai gasim fluxurile financare necesare.

Deficitul bugetar risca sa ajunga la 10% din Produsul Intern Brut, nivel apropiat de cel pe care il inregistreaza Grecia in prezent, ceea ce ar insemna inca 30% din cheltuieli. "Din o luna, practic, statul are bani doar pentru 20 de zile, iar pentru restul de 10 zile trebuie sa se imprumute", a explicat Isarescu.

In aceste conditii, cei care aduc un plus de 30% pentru finantarea deficitului bugetar trebuie sa nu fie asupriti pentru ca banii acestia nu vin de pe plan intern, iar, in esenta, finantarea deficitului bugetar se face din resurse externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.