Ca urmare a controalelor efectuate anul trecut, Garda Financiara a identificat fapte de evaziune fiscala in valoare de 2.250 milioane de lei, din care au fost recuperate circa 2.240 milioane de lei (aproximativ 500 milioane euro), bani care au fost varsati la bugetul de stat, potrivit bilantului pe 2009 al Garzii Financiare.

Ca urmare a controalelor efectuate au fost identificate fapte de evaziune fiscala prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu 2.250 milioane de lei, valoare cu 3% mai mare ca cea inregistrata in 2008, Garda Financiara a inaintat organelor de urmarire penala un numar de 5.070 sesizari, pentru continuarea cercetarilor, cu 15% mai multe ca in 2008.

Activitatea a 4.891 de operatori economici a fost suspendata din motive de nedotare sau neutilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, iar in alte 794 de cazuri pentru incalcarea legislatiei cu privire la producerea si comercializarea produselor accizabile. Cu aceasta ocazie a fost confiscata cantitatea de 307.058 litri alcool si bauturi alcoolice precum si peste 13 milioane de tigarete.

Per total, valoarea confiscarilor a crescut fata de 2008 cu 2% pana la 134.591 mii lei in 2009, dealtfel ca si numarul amenzilor contraventionale (in crestere cu 4% fata de 2008, pana la 121.681 amezi), insa valoarea acestora a scazut cu 5%, de la 251.085 mii lei in 2008, la 239.452 mii lei in 2009.

"Ne dorim ca actiunile noastre sa conduca la prevenirea si descurajarea evaziunii fiscale. Astfel, prezenta constanta a comisarilor in zonele comerciale a determinat cresterea gradului de utilizare a aparatelor de marcat. Apreciem ca prin mediatizarea descoperirii unor instalatii clandestine de producere a alcoolului, precum si a altor fapte de evaziune fiscala constatate de comisarii Garzii Financiare conduc la descurajarea savarsirii actelor ilegale si in consecinta la reducerea evaziunii fiscale", a declarat Sorin Florea, Comisar General al Garzii Financiare.

Dupa cum se poate observa, ne-am situat la un nivel al valorii amenzilor aplicate cu 5 procente sub cel din 2008, desi numarul amenzilor aplicate a fost mai mare decat in anul precedent. Activitatea Garzii Financiare se doreste a fi una de eradicare a fenomenului infractional si de prevenire a lui, nu de stopare sau incetinire a cresterii economice. Am identificat in momentul de criza economica pe care il traversam contextul propice cresterii fenomenului evaziunii fiscale si de aceea ne-am intensificat eforturile in aceasta directie, dar am decis sa scadem valoarea amenzilor aplicate pentru a nu sufoca activitatea societatilor comerciale”, a adaugat Florea.

In 2009 Garda Financiara a actionat pentru monitorizarea principalelor zone de manifestare a evaziunii fiscale, in special a combaterii fraudei privind TVA, sursa importanta de alimentare a bugetului comunitar. Printre activitatile ce au intrat in sarcina sa s-au numarat monitorizarea si interventia operativa in domeniile cu grad ridicat de risc la evaziunea fiscala, cum este domeniul produselor accizabile (alcool si bauturi alcoolice, uleiuri minerale, tutun si tigarete).

Totodata, anul trecut, Garda Financiara a efectuat controale si la solicitarea altor institutii, in principal Parchet, Politie, ONPCSB si si-a intensificat colaborarea atat cu structurile ANAF, cat si cu alte institutii.

Au fost realizate, de asemenea, actiuni specifice activitatilor sezoniere in domeniul turismului, productiei agricole, exploatarilor forestiere si in constructii, actiuni cu caracter interinstitutional, in colaborare cu Politia, inspectori din cadrul MAPDR, Agentia Nationala a Resurselor Minerale si Garda Nationala de Mediu, efectuate in baza unor planuri comune de actiune.

In 2009 activitatea comisarilor Garzii Financiare a fost una deosebit de eficienta si a condus la depistarea si anihilarea unor mari retele, indeosebi in zona tranzactiilor intracomunitare. Totodata, printre cele mai importante actiuni amintim “Vatra”, “Gaterul”, “Balastiera”, “Litoral 2009”, derulate in colaborare cu alte autoritati de control, actiuni care au vizat domeniile cele mai expuse evaziunii fiscale (exploatarea masei lemnoase, comettul cu cereale si produse de morarit etc). In continuare ne concentram toate eforturile in actiuni care sa conduca la prevenirea si combatera eradicarea evaziunii fiscale” a conchis Sorin Florea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.