Economistii ING Bank Romania, pana de curand cei mai pesimisti analisti in ceea ce priveste evolutia cursului, si-au revizuit prognozele pe rata de schimba, noile estimari indicand ca un euro va ajunge sa fie tranzactionat cu 4,15 lei in martie si cu 4,1 lei la finalul lui 2010. Insa, daca leul se apreciaza prea mult fata de euro, banca centrala ar putea fi fortata sa intervina, avertizeaza ING.

In trecut, ING estima ca nivelul cursului de schimb va ajunge la 4,7 lei/euro in vara lui 2009 si la 4,6 lei/euro la final de an, insa prognozele nu s-au dovedit a fi aproapitate de realitate.

La inceputul acestui an ING Bank Romania si-a a revizuit prognozele pentru cursul de schimb pe parcursul lui 2010, estimand un nivel de 4,15 lei/euro la finalul primului trimestru, apoi o depreciere a leului spre 4,25 unitati/euro la jumatatea anului si revenirea spre 4,10 unitati/euro la sfarsitul lui 2010. [Leul atinge maximul ultimelor 9 luni]

"In cazul unei intariri semnificative a leului fata de euro, pe fondul randamentului favorabil si al cresterii apetitului pentru risc la nivel global, activitatea economica ar putea fi afectata. Motivul este ca economia nu a beneficiat suficient de deprecierea leului si acum s-ar putea confrunta cu o intarire a monedei. In aceste conditii, Banca Nationala ar putea fi fortata sa intervina pentru a deprecia leul, acesta fiind principalul motiv pentru care nu vedem cursul sub 4 lei/euro, fara a exclude insa valori sub acest prag, cu caracter temporar", se explica intr-un raport realizat de Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Mai multe detalii despre interventia BNR asupra monedei nationale cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.