Parlamentarii au aprobat 5 amendamente ale deputatului PNL, Daniel Chitoiu, cu impact bugetar de cca 2,5 mld. lei, printre care suspendarea impozitului minim, continuarea aplicarii impozitului pe venit de 3% la microintreprinderi si reducerea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%.

Astfel, unul din amendamente vizeaza suspendarea aplicarii impozitului minim, deputatul PNL argumentand masura prin noul impozit la care Ministerul Finantelor Publice (MFP) lucreaza in prezent. Daca amendamentul va trece si de plenul Parlamentului si masura va intra in vigoare, MFP ar trebui sa finalizeze si sa puna in aplicare noul impozit forfetar, pentru a evita pierderile la veniturile bugetului de stat, scrie NewsIn. Propunerea ar putea avea un impact asupra bugetului de circa 1 miliarde de lei, reprezentand astfel 0,2% din produsul intern brut (PIB), au precizat reprezentantii MFP.

Un al doilea amendament aprobat de comisiile reunite de buget-finante se refera la continuarea aplicarii unui impozit pe venit de 3% in cazul microintreprinderilor, care ar fi trebuit sa plateasca incepand cu 2010 impozitul pe profit, de 16%.

De asemenea, parlamentarii au aprobat scaderea TVA la tranzactiile si constructiile de locuinte la 5%, masura cu impact bugetar de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

A patra masura avizata de comisiile reunite vizeaza eliminarea nedeductibilitatii TVA in cazul autovehiculelor si combustibilului, masura cu impact bugetar de 500 milioane lei, respectiv 0,09% din PIB.

In acelasi timp, propunerea lui Daniel Chitoiu si a deputatului PSD, Mugurel Surupaceanu, referitoare la scaderea majorarii de intarziere la plata de la 0,1% in prezent la 0,05% a fost adoptata de cele doua comisii reunite.

Pe de alta parte, ultima propunere a lui Chitoiu viza acordarea unor bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor datorate pentru plata la termen a obligatiilor fiscale, insa propunerea a fost respinsa de parlamentari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.