Banca Nationala a Romaniei a transmis un mesaj clar prin reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5% pe an: este necesar ca bancile comerciale sa micsoreze costul creditelor si sa contribuie la "relansarea durabila a cresterii economice", in timp ce inflatia nu ne va mai provoca probleme.

"Realitatea din economie impunea o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%", a explicat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, adaugand ca "zgomotul inflatiei", pe care l-au creat analistii, care au spus in ultimele zile ca banca centrala nu va reduce dobanda din cauza presiunilor inflationiste, este "o simpla impresie artistica".

Reprezentantii BNR au detaliat: "Pe masura anticipatei epuizari, in cursul anului 2010, a efectelor majorarii accizelor si cu conditia reactivarii aranjamentului multilateral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale este de asteptat sa se creeze premise favorabile consolidarii procesului de dezinflatie".

Noul nivel al dobanzii cheie, de 7,5%, nu a mai fost atins de la inceputul lui 2008.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca era nevoie de un semnal puternic din partea bancii centrale pentru ca bancherii sa reduca costul creditelor si sa contribuie la relansarea economiei. "Este necesar ca bancile sa reduca dobanzile la credite, dar aici intervine si un factor emotional si psihologic. Din punctul meu de vedere, efectele deciziei de taiere a dobanzii ar trebui sa se vada foarte repede, dar avand in vedere componenta emotionala care influenteaza deciziile bancilor, dobanzile la credite se vor reduce mai incet. Insa dobanzile trebuie sa scada pentru ca, in caz contrar, bancile vor fi cele care o sa piarda", a declarat Adrian Vasilescu.

Mai multe detalii despre necesitatea ca bancherii sa reduca dobanzile cititi pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.