Reducerea cererii pentru bunurile de consum, reliefata si in scaderea economica din primele sase luni, a dus la o scadere a veniturilor pentru companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti si implicit, la micsorarea profiturilor sau chiar trecerea pe pierderi.
Desi sezonul raportarilor nu s-a incheiat oficial, cele mai importante societati de pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au raportat deja o scadere a profiturilor semestriale, de 31% per ansamblu, scrie Wall-Street. Doar 21 de companii din restul societatilor listate la BVB au reusit sa creasca, in timp ce sase compani inca nu si-au publicat inca rezultatele pe primul semestru.

Desigur, si rata de crestere a produsului intern brut (PIB) al tarii care in primele trimestre din 2009 a fost negativa (-5,6% si -8.8%), au influentat rezutatele companiilor listate la bursa. Astfel, din cele 54 de companii ale caror actiuni sunt tranzationate la BVB, cele mai bune performante le-au avut societatile care activeaza in sectorul utilitatilor, in cel farmaceutic si cel financiar, potrivit unei analize realizate de Intercapital Invest.

Turbomecanica, Biofarm, Sinteza, Transgaz, VAE Apcarom, Condmag, Santierul Naval Orsova, Casa de Bucovina, Farmaceutica Remedia si cele cinci SIF-uri sunt companiile care au inregistrat atat o crestere a profitului cat si a veniturilor totale.

Cea mai mare scadere a profitului a inregistrat-o SOCEP Constanta (-98%), iar cea mai mare crestere, compania hoteliera Casa de Bucovina (+13.74%).

Mai multe detalii gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.