Datoria publica totala a Romaniei a crescut in mai cu 10% fata de finalul anului trecut, la 120 miliarde lei (28 miliarde euro), reprezentand 22,7% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an, arata datele Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Guvernul estimeaza in prezent, PIB-ul din acest an la 531,3 miliarde lei, in timp ce rata de crestere este estimata a fi negativa, de 6,5-7%. Comparativ cu prima estimare de la rectificarea bugetara, cand rata de crestere era de -4%, noua estimare este una mult mai realista si care prevere ca economia desi va produce bunuri, din cauza recesiunii va produce cu mult mai putine decat in 2008, relateaza Wall-Street.

Datoria publica a crescut cu 10% in luna mai, comparativ cu 2008, insumand 120,717 miliarde lei (28,5 miliarde lei) adica 22,7% din PIB. Din aceasta aproape doua treimi (63,21%) din datoria publica era in lei, restul fiind in euro sau alte valute. Din intreaga datorie publica, in primele cinci luni ale anului, numai 7,12% a fost folosita la nivel local, in timp ce restul de 92.88% a fost cheltuita de Guvern.

Situatia este mult mai neplacuta cand vine vorba de intreaga datorie externa a Romaniei (n.r. datoria publica plus datoria privata). Desi aceasta nu a crescut cu mult (2,8%), fiind in prezent de 75,048 miliarde euro (aproximativ 322 miliarde lei), reprezinta mai mult de jumatate din ceea ce vor produce romanii in acest an.

Restul articolului il gasiti aici.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.