Romania a inregistrat in iunie cea mai ridicata rata a inflatiei anuale din Uniunea Europeana, de 5,9%, a treia luna consecutiv, in conditiile in care cea din UE a fost de 0,6%, arata datele publicate miercuri de Eurostat.
Romania a inregistrat cea mai ridicata rata a inflatiei anuale din Uniunea Europeana timp de trei luni la rand: 5,9% in iunie si mai, si de 6,5% in aprilie, potrivt Eurostat.

In 10 iulie, Institutul National de Statistica a anuntat ca rata anuala a inflatiei a coborat in iunie conform estimarilor, la 5,86% de la 5,95% cat era in mai. Scadera ratei inflatiei, s-a datorat cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, relateaza NewsIn, citand INS.

Cele mai mici rate ale inflatiei din UE au fost raportate de Irlanda (-2,2%), Portugalia (-1,6%), Belgia, Spania si Luxemburg (toate trei -1%). Comparativ cu mai 2009, inflatia anuala s-a temperat in 21 de state, a stagnat in patru si s-a accentuat in altul.

Totusi, o rata a inflatiei negativa, ca cele inregistrate de Irlanda, Portugalia si Spania, nu este tocmai cea mai "potrivita" unei economii 'sanatoase'. Daca initial o rata negativa a inflatiei, denumita si deflatie, este benefica deoarece este bazata pe reducerea nivelului preturilor, pe termen lung nu este de dorit, pentru ca duce la cresterea numarului de someri.

In zona euro, inflatia anuala a fost de -0,1% in iunie, dupa ce se situase la 0% in mai. Inflatia lunara din zona euro si UE a fost de 0,2% in iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.