Business 8 Iulie 2009 11:43
Ministrii de finante din zona euro si-au exprimat temerile in legatura cu capacitatea de crestere economica a zonei, care ar putea scadea drastic dupa incheierea crizei, somajul ridicat fiind un risc major pentru o criza sociala, scrie Reuters.
Seful grupului ministrilor de finante, Jean-Claude Juncker, sustine ca potentialul de crestere al zonei euro ar putea scadea sub 1% anul acesta si in 2010, de la 2,2% inainte de inceperea recesiunii, existand "o probabilitate foarte mare ca, din cauza crizei, zona euro sa sufere pierderi permanente in viitor".

Atat Juncker, cat si comisarul pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, sunt de parere ca partea mai dura a crizei se pare ca a trecut pentru zona euro, insa o revenire pe crestere este foarte probabil sa aiba loc doar in 2010, noteaza Wall-Street.

Economia zonei euro a scazut cu 2,5% in primele trei luni din 2009, in termeni trimestriali. De asemenea, rata somajului se pare ca va mai creste, de la nivelul de 9,5% inregistrat in mai, afectand cel mai mult populatia saraca.

Comisia Europeana estimeaza ca rata somajului va urca la 9,9% in 2009 si la 11,5% in 2010, de la 7,5% in 2008.

Eurostat a calculat ca, in perioada mai 2008-mai 2009, 3,4 milioane persoane si-au pierdut locurile de munca in zona euro si 5,1 milioane persoane la nivelul Uniunii Europene (UE).

De asemenea, inflatia din zona euro a trecut pentru prima oara pe teritoriu negativ in iunie, in contextul in care preturile bunurilor de consum au inregistrat o scadere anuala de 0,1%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.