Business 1 Iulie 2009 13:37
E oficial: BNR a dat un prim semn in relaxarea politicii monetare in cadrul sedintei de astazi.
BNR a coborat dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru si a redus de la 18% la 15% rezervele minime obligatorii la pasivele in lei, pentru asigurarea unei lichiditati permanente in piata si de la 40% la 35%, pe cele in valuta.

Astfel, informeaza Wall-Street, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta elibereaza in piata circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scaderea RMO la pasivele in moneda nationala, a precizat dupa anuntarea deciziei, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR.

Analistii au atras atentia constant asupra faptului ca situatia economiei romanesti s-a agravat peste asteptari in primul trimestru si ca, in aceste conditii, actualul nivel al dobanzii de politica monetara este prea ridicat. Potrivit datelor INS, produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,4% fata de perioada similara din 2008.

De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 9,50%, a redus la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani si a permis bancilor sa calculeze un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite, in cazurile in care acestia garanteaza imprumuturile cu proprietati imobiliare "de buna calitate".

BNR explica decizia de astazi: Relaxarea politicii monetare va contribui la corelarea dobanzilor bancilor cu dobanda cheie. Detalii aici.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.