Business 1 Iulie 2009 11:44
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a realizat, in 2008, un profit de 3,34 miliarde lei (907 mil. euro), de peste sapte ori mai mare decat cel inregistrat in anul precedent, reusind "impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni din 2009", sa acopere in intregime pierderile din anii anteriori, releva raportul pe anul trecut al bancii centrale.
"Impreuna cu profitul obtinut in primele trei luni ale anului 2009, BNR a reusit acoperirea in intregime a pierderilor din anii precedenti, reluand contributia sa la cresterea veniturilor bugetului de stat prin distributia de profit, cu o cota legala de 80% din veniturile nete", arata raportul BNR publicat astazi.

In 2007, BNR realizase un profit de 458,5 milioane lei, care a fost folosit pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

BNR este scutita de la plata impozitului pe profit, dar, conform legii, vireaza la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperita din alte surse.

"In perioada 2001-2006, in care reducerea inflatiei nu putea fi realizata fara efectuarea unor absorbtii masive de lichiditate, BNR si-a asumat costul unei politici monetare restrictive, incheind exercitiile financiare cu pierdere operationala", se mai arata in raport.

Potrivit acquis-ului comunitar, BNR nu urmareste indeplinirea unor performante de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului, actiunile sale vizand implementarea unei politici monetare care sa asigure atingerea obiectivului fundamental, si anume stabilitatea preturilor.

De asemenea, conform legii privind statutul Bancii Nationale a Romaniei, profitul realizat in 2008 a fost repartizat, in totalitate, pentru acoperirea pierderilor reportate din anii anteriori.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.