Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat ca economia romaneasca a evoluat sub asteptarile Fondului in primul trimestru si ca misiunea FMI ce va sosi la Bucuresti in august va analiza situatia.
"Este putin mai rau decat asteparile noastre. In momentul in care am negociat programul, am analizat informatiile disponibile si am proiectat o crestere economica de -4,1 la suta in 2009. (...) In a doua jumatatea a anului 2010 ne asteptam sa revina cresterea (economica)", a spus Lybek, potrivit postului de televiziune The Money Channel, arata NewsIn.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care a revizuit in jos nivelul contractiei, de la 6,4% - nivel estimat la jumatatea lunii mai.

Lybek a subliniat, insa, ca evolutia economica din primul trimestru al acestui an a fost sub asteptari in mai multe tari, astfel ca situatia din Romania "nu este ceva exceptional".

"Inteleg ca, la inceputul unei recesiuni, primul trimestru arata o incetinire puternica, dar monitorizam situatia de aproape si analizam nu doar cifrele PIB, ci si indicatorii pentru aprilie si mai si vom lua in considerare aceasta situatie la prima analiza. Aceste analize au loc trimestrial, iar misiunea FMI se va afla aici la inceputul lui august si vom raporta catre board in a doua jumatate a lui septembrie. Vom analiza situatia atunci", a precizat Lybek.

Misiunea din august va analiza si impactul contractiei economice asupra veniturilor bugetare si cifrelor macroeconomice, inclusiv evolutia deficitului balantei de plati, care "cu siguranta va scadea", potrivit reprezentantului FMI.

Deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 82,1% in primul trimestru al acestui an, la 709 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si mentinerii unui nivel ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.