Business 5 Iunie 2009 14:27
La finalul primul trimestru din 2009, 57% dintre romanii peste 15 ani foloseau servicii bancare, nivel in crestere cu 3 puncte procentuale fata de media anului trecut, cand Romania se situa pe penultimul loc in regiune dupa numarul utilizatorilor de servicii bancare, conform unui studiu GfK.
Astfel, conform studiului GfK, doar in Bulgaria produsele bancare erau utilizate mai putin decat in Romania anul trecut, cu o medie de 50%.
In Polonia, media pe 2008 s-a situat la 69%, iar in Ungaria la 80%, in timp ce in Slovenia media pe 2008 era de 100%.

La finalul lunii martie 2008, procentul romanilor care foloseau produse bancare se situa la 53%, conform aceluiasi studiu.

"Pragul de 10 milioane de utilizatori a fost depasit cu aproximatie la jumatatea anului 2008, din ce in ce mai multi romani apeland la serviciile bancilor", se arata in comunicatul GfK.

De asemenea, piata bancara este mai dezvoltata in Bucuresti, Ardeal si Banat, Crisana, Maramures, regiuni in care clientii bancilor reprezinta aproape doua treimi din populatie, fata de numai jumatate sau chiar mai putin in Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova, conform sudiului GfK.

Peste un sfert din romanii peste 15 ani aveau card de debit la finalul lunii martie

Din populatia cu varste peste 15 ani, 27% aveau la sfarsitul primului trimestru un card de debit, de altfel cel mai utilizat produs bancar. Cu toate acestea, doar o treime apeleaza la carduri pentru plata in magazine (la POS-uri), arata studiul.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.