Business 4 Iunie 2009 17:55
Moneda nationala a revenit la cotatii de peste 4,2 lei/euro in tranzactiile din dupa-amiaza, intr-o tendinta regionala generata de ingrijorarile legate de o eventuala devalorizare a monedelor statelor baltice, cea ar putea afecta toata zona.
La inceputul sedintei, cursul de schimb era in apropiere de 4,185 lei/euro si s-a mentinut la 4,18-4,19 lei/euro - cu un minim de 4,1820 lei/euro - pana dupa ora 15, cand deprecierea celorlalte monede din regiune a antrenat pana la urma si leul, urcand cotatiile peste pragul de 4,2 lei/euro. La ora 17:00, ora Romaniei, euro era cotat cu 4,2110-4,2190 lei. La acest nivel, leul a pierdut 0,6% din valoare.

"Evolutia leului a fost mai putin rea decat a celorlalte monede din regiune. Totul a inceput de la Letonia, care nu a reusit sa vanda niciun titlu de stat la licitatia de astazi (miercuri n.r.) si a afectat totata regiunea. Tendinta de depreciere pare sa continue si, in mod clar, perceptia asupra regiunii s-a inrautatit", a declarat un dealer din piata, citat NewsIn.

Pietele emergente din estul Europei au fost lovite de ingrijorarile ca volatilitatea din statele baltice, cauzata de o posibila devalorizare a monedelor acestor tari, s-ar putea rasfrange asupra intregii regiuni.

Guvernul Letoniei se opune puternic deprecierii, insa unii analisti cred ca o astfel de masura este inevitabila, in conditiile in care economia micului stat baltic este asteptat sa se comprime cu 18% in acest an. Monedele baltice sunt fixate la euro.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.