Business 3 Iunie 2009 23:27
Banca Comerciala Romana (BCR) emite de la 1 iunie cardul de debit cu cip BCR VISA Electron. Pentru trecerea la tehnologia mai sigura a cardurilor cu cip, BCR va investi aproape 4 milioane de euro pana in 2011.
Tehnologia “cip” incorporata cardurilor le aduce utilizatorilor acestora multiple avantaje. Primul dintre ele este siguranta sporita. Al doilea este faptul ca pot fi realizate tranzactii off-line cu sume mici: ganditi-va ca sunteti in benzinarie intr-o noapte, exact atunci banca are sistemul oprit pentru verificari si nu aveti numerar in portofel - daca aveti un card cu cip si PIN-ul aferent puteti face plinul la masina fara probleme. Si cel de-al treilea, validitatea cardului cu cip este de 3 ani comparativ cu 2 ani cat este la cardurile care au doar banda magnetica” a declarat Igor Zganjer (foto), director executiv Directia Carduri in cadrul BCR.

Toate cardurile BCR VISA Electron cu banda magnetica vor fi inlocuite cu cele cu cip, in maximum 2 ani, pe masura ce expira cele existente.

"Odata cu decizia BCR de a emite un card de debit cu cip, piata locala a cardurilor face un pas mare in procesul de migrare catre standardul EMV (Europay MasterCard Visa). In prezent, din discutiile cu bancile membre, estimam ca aproximativ 10% din totalul cardurilor de pe piata sunt carduri cu cip dar in perioada urmatoare vom asista la un ritm mult mai alert de emitere a acestui produs cu tehnologie avansata. Motivul tine de gradul ridicat de securitate pe care il asigura cardurile cu cip, dar si de multiplele facilitati care se pot adauga la acestea. Ne onoreaza decizia BCR de a incepe acest proces cu cardurile Visa", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe.

Cardurile BCR VISA Electron cu cip vor putea fi inmanate titularilor in cel mult 4 zile de la semnarea cererii de emitere, datorita unui parteneriat cu Inform Lykos Romania, care are capacitatea de a produce 12.000 de carduri pe zi.

Lansarea cardului de debit cu cip BCR VISA Electron marcheaza inceputul procesului de innoire a intregii game de carduri emise de BCR. Obiectivul este ca pana la finele anului 2011 gama de carduri emise de BCR sa fie complet schimbata, banca urmand sa emita doar carduri cu memorie cip.

Igor Zganjer a mai precizat ca banca va suporta costurile aferente transferului, estimate la 3,5-4 milioane euro, nivel care nu include cheltuielile pentru imbunatatirea retelei de bancomate si aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

"In afara de cheltuielile pentru migrarea cardurilor, restul sunt nesemnificative. Costul unui card cu cip este de trei-patru ori mai mare decat cel pentru emiterea unui card cu banda magnetica si ajunge la aproximativ 1 euro", a afirmat Zganjer, citat de Wall-Street.

BCR emite, incepand de luni, 1 iunie, trei carduri de debit cu cip BCR Visa Electron si va incepe acelasi proces pentru cardurile Mastercard din septembrie 2009. In prezent, 65% din cardurile BCR sunt emise sub sigla Mastercard, iar 35% poarta marca Visa.

BCR, membra a Grupului Erste, este o banca universala ce se adreseaza atat clientilor retail cat si celor corporate. Banca gestioneaza in Romania active de peste 17,1 miliarde de EUR. BCR are in prezent 649 de unitati retail (pentru populatie si microintreprinderi) si 50 de centre de afaceri corporate dedicate in special IMM-urilor si companiilor mari. Banca emite 25 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalata una din cele mai mari retele nationale de ATM si POS – peste 1.800 de bancomate si peste 15.000 de terminale electronice operationale la comercianti pentru plata cu card.

Erste Bank este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrala. Cei peste 52.000 de angajati deservesc 17 milioane de clienti in aproape 3.000 de unitati situate in 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina). La data de 31 martie 2009, Erste Group avea active de 199,1 miliarde EUR, un profitul net de 232,1 milioane EUR si un raport cost/venituri de 53,8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.