Business 15 Mai 2009 17:53
BNR nu ar fi putut lasa cursul de schimb sa fluctueze influentat de evolutia pietei, in conditiile in care Romania avea un gol de finantare care ar fi putut deprecia leul si mai puternic, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Acele rapoarte (care prezentau un gol de finantare foarte mare pentru Romania n.r.) nu erau chiar deplasate. Noi, ca banca centrala, avem cu siguranta datoria de a apara leul, dar, pe un gol de finantare, o oferta si o cerere de valuta care nu este acoperita, pot duce cursul oriunde. Cum sa lasam cursul sa il duca piata cand ai gol de finantare? In momentul in care incepea degringolada, nimeni nu mai stia unde se mai opreste", a explicat Isarescu.

El a precizat ca opiniile care sugerau ca banca centrala greseste prin interventii "jucau chiar pe acest lucru".

"Rolul rezervei, aplicat de banca centrala, nu este sa stea intr-un prepeleac si sa vada cum se duc de rapa dezechilibrele si indicatorii macro pentru ca s-au facut greseli", a mai spus guvernatorul, potrivit NewsIn.

Isarescu a reamintit totodata ca "leul si-a facut datoria" in reducerea deficitului extern al Romaniei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.