Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a acordat amenzi de 50.000 lei (12.000 euro) conducerii casei de brokeraj Broker Cluj si le-a interzis sa activeze pe piata de capital romaneasca pentru 5 si, respectiv 3 ani, potrivit unei raportari remise Bursei de Valori Bucuresti.

  • Petru Prunea, directorul general al casei de brokeraj, a fost sanctionat de catre arbitrul pietei de capital cu o amenda de 25.000 lei, i s-a retras autorizatia de conducator si i s-a interzis pentru o perioada de 5 ani a desfasurarii de activitati si servicii pe piata de capital autohtona.

  • Adrian Ceuca, director general adjunct a Broker Cluj, a primit o amenda de 10.000 lei si i s-a interzis desfasurarea de activitatii si servicii pe piata de capital pentru o perioada de 3 ani.

  • Adina Maria Moldova, reprezentanta departamentului de control intern al casei de brokeraj a fost sanctionata cu 15.000 lei si nu va putea sa-si desfasoare activitatea pe piata de capital timp de trei ani.

Printre motivele acestei dure decizii ale Comisiei Nationale se poate enumera virarea anumitor sume din contul de disponibilitati proprii in contul deschis pentru pastrarea disponibilitatilor clientilor, fara ca aceste viramente sa se reflecte in fisele de cont ale clientilor. Broker Cluj nu a evidentiat distinct disponibilitatea proprii de cele ale clientilor. De asemenea, societatea nu a pastrat o evidenta clara si corecta cu privire la operatiunile derulate in contul clientilor, legat de cazurile inregistrate sucursalelor din Deva si Baia Mare.

In cadrul unei control efectuat de arbitrul pietei de capital s-au constatat diferente majore intre numarul de clienti discretionari mentionati in perioada 2007-2008 si listele de astfel de clienti si declaratiile reprezentantilor societatii date cu ocazia investigatiilor.

Mai multe detalii despre decizia CNVM gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.