Compania ASCOM - detinuta de omul de afaceri Anatol Stati, al carui fiu, Gabriel, arestat saptamana aceasta in Ucraina, a fost acuzat de presedintele Voronin ca a finantat actiunile de protest de la Chisinau - isi sisteaza total activitatea in R. Moldova "pana la instaurarea unui regim democratic".

Potrivit UNIMEDIA, Anatol Stati, presedintele SA ASCOM GRUP, a anuntat public ca firma isi sisteaza total activitatea in R. Moldova si isi stabileste sediul in strainatate.

Grupul Ascom anuntase in august 2008 ca isi retrage partial staff-ul de baza din Republica Moldova din cauza presiunilor politice, iar activitatile sale au fost transferate ulterior in Romania, relateaza NewsIn. Grupul afirma ca "este supus unor presiuni tot mai puternice cu scopul vadit de a destabiliza activitatea sa in Republica Moldova" si "totodata, se recurge la diferite procedee pentru a infatisa intr-o lumina falsa si denigratoare conducerea companiei".

Presedintele Ascom Grup, Anatol Stati, fusese acuzat vara trecuta de finantare a unor formatiuni politice din Republica Moldova. El a negat aceste acuzatii in august 2008, spunand ca familia sa "nu doreste sa participe la jocuri politice de proasta calitate" si are alte preocupari decat politica si business-ul moldovenesc. El era banuit ca are simpatii liberale si ca ar fi contribuit la finantarea campaniei lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.

Presedintele R. Moldova Vladimir Voronin a acuzat familia Stati saptamana aceasta ca ar fi finantat o lovitura de stat in Republica Moldova. Stati a respins categoric "invinuirile paranoice ale lui Vladimir Voronin si ale lacheilor sai", calificandu-le drept "halucinatii ale unor oameni care nu mai raspund nici de faptele, nici de vorbele lor".

Seful ASCOM a mai spus ca opinia publica cunoaste deja actiunile "clanului Voronin" pentru "acapararea, prin metode banditesti, a averii familiei Stati, inclusiv a activelor considerabile ale ASCOM din Kazahstan". Anatol Stati este unul dintre cei mai bogati basarabeni. Grupul sau industrial-financiar ASCOM este specializat in extractie de petrol si gaze.

Anatol Stati se adreseaza in declaratia sa publica si autoritatilor din Ucraina, pe al carei teritoriu a fost retinut fiul sau, Gabriel Stati, cu rugamintea ca la examinarea dosarului de extradare sa fie luate in calcul toate argumentele expuse mai sus si sa nu fie admis transferul sau catre autoritatile moldovene pana la efectuarea unei anchete impartiale si independente.

Miercuri, liderul crestin-democratilor moldoveni (PPCD) Iurie Rosca afirmase ca printre atacatorii de marti de la sediile Presedintiei si Parlamentului au fost vazuti "sportivii lui Stati", referindu-se la Gabriel Stati, care este si presedintele Uniunii International? a Tiner?tului si al Federatiei de lupte internationale "Voievod".

Gabriel Stati si un alt cetatean moldovean, Aurel Marinescu, "cautati de autoritatile moldovene", au fost arestati pe aeroportul din Odesa, a anuntat joi Parchetul general ucrainean. Ei sunt cautati pentru organizarea protestelor violente de la Chisinau si a "actiunilor vizand sa uzurpeze puterea" din Republica Moldova, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Parchetului de la Kiev, Iuri Boicenko. "Parchetul examineaza cererea Parchetului General moldovean, care vrea extradarea" celor doi, a adaugat el, fara a face alte precizari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.