Efectele crizei financiare globale, ale lipsei de incredere si de lichiditati s-au resimtit extrem de acut, mai ales in pietele de capital, in ultimul an si jumatate. In cel mai recent raport realizat de Erste Group, analistii estimeaza o revenire a burselor in al doilea trimestru din 2009 si aloca o pondere neutra actiunilor, la nivel global.

Romania este printre recomandarile de investitie in Europa de Est

Chiar daca perspectiva economica ramane sumbra, analistii Erste Group considera exagerat de pesimista reactia la presupusa situatie economica dramatica din zona ECE. In timp ce datele privind fluxurile de capital pentru luna februarie raman negative (in special pentru pietele emergente din Europa), in luna martie, pietele monetare au inregistrat iesiri substantiale de capital, iar aceste fonduri au fost directionate din nou inspre actiuni.

„Suntem convinsi ca pietele de capital se vor stabiliza cel putin in trimestrul II (T2), prin urmare alocam o pondere neutra actiunilor de la nivel global – pentru prima data din T4 2007. Totusi, nivelurile scazute de la inceputul lunii martie 2009 ar putea fi testate din nou. In general, se impune in continuare o atitudine precauta, de aceea mentinem o pondere crescuta pentru cash", a declarat Fritz Mostböck, director de cercetare Erste Group.

Mai multe detalii despre perspectiva economica a Romaniei, gasiti aici.

Sectoare interesante: Tehnologic, medical, petrol si gaze

Analistii Erste Group considera ca situatia actuala pune in dificultate companiile cu un nivel mare al indatorarii. Nevoia ridicata de finantare va impiedica fluxul de capital catre actiuni, ceea ce va reduce nivelul valorii actiunilor chiar si pentru companii cu un model de afaceri stabil.

In perioadele in care costurile capitalului sunt ridicate, actiunile companiilor cu un consum intensiv de capital au mai mult de suferit. Am opta pentru actiunile companiilor cu o nevoie redusa de capital, cu o pondere mai mare a capitalizarii fata de finantarile atrase si un randament estimat mai ridicat al capitalului utilizat (ROCE) pentru 2009-2011", afirma Henning Esskuchen.

Mai multe informatii despre sectoarele ce prezinta interes pentru investitori, gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.