Business2 Aprilie 200914:11

Lectura de un minut

Guvernul estimeaza ca veniturile bugetului de stat vor creste cu circa 590 de milioane de lei in 2009 (reprezentand 0,10% din PIB) prin majorarea in acest an, incepand cu 1 aprilie, a accizelor la produsele din tutun si la produsele alcoolice fermentate si intermediare.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, prin majorarea nivelului accizelor "pentru unele produse supuse accizelor armonizate care nu constituie bunuri de stricta necesitate, precum bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, produse intermediare, tigarete, tigari si tigari de foi si tutunuri de fumat" se urmareste asigurarea necesarul de venituri la bugetul de stat, dar si a unui "mediu concurential echitabil pentru producatorii si comerciantii de bauturi alcoolice".

Astfel, pentru cresterea veniturilor la bugetul de stat, prin OUG s-a majorat nivelului accizelor pentru bauturile fermentate spumoase de la 34,05 euro/hl la 45 euro/hl si pentru produsele intermediare de la 51,08 euro/hl la 65 euro/hl.

Calendarul de crestere graduala a accizelor, negociat cu Uniunea Europeana pentru tigarete, se majoreaza in doua etape, incepand cu 1 aprilie 2009, astfel incat nivelul de 64 euro/1000 tigarete sa fie atins la data de 1 septembrie 2009 fata de 1 ianuarie 201 0(data prevazuta in calendar). OUG mai prevede majorarea anticipata a accizelor la tigari si tigari de foi, in doua etape, respectiv 1 aprilie si 1 septembrie 2009, pana la 64 euro/1000 de tigarete, iar pentru alte tutunuri de fumat, pana la 81 euro/kg.

"Cresterea preturilor ca urmare a majorarii accizelor la bauturile alcoolice si produsele din tutun poate conduce in perioada imediat urmatoare (...) la o scadere a volumului vanzarilor de astfel de produse cu anumite influente asupra productiei", apreciaza Guvernul.

In ceea ce priveste impactul social, se estimeaza o reducere a consumului de produse din grupa tutunului prelucrat si a bauturilor alcoolice intermediare, "care poate duce la cresterea starii de sanatate a populatiei concomitent cu diminuarea cheltuielilor din bugetul alocat sanatatii", se arata in nota de fundamentare.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.