Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a mentine dobanda cheie la 10% pe an si de a reduce la zero rata dobanzii la pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani nu a miscat cursul valutar si nici dobanzile interbancare, in conditiile in care masurile erau anticipate.

"Decizia bancii centrale era anticipata de piata, asa ca nu avea de ce sa produca schimbari semnificative, nici in piata valutara si nici in cea monetara. Personal consider ca daca ar ingusta ecartul de 4 puncte procentuale ce incadreaza dobanda cheie, ar aduce stabilitate in piata monetara si ar inlatura fluctuatiile dobanzilor interbancare la sfarsitul perioadelor de constituire a rezervelor minime obligatorii", a declarat dealerul Bancii Transilvania Florin Bota, citat de NewsIn.

Leul era cotat la 4,22 lei/euro in debutul sedintei valutare, dupa care s-a apreciat la 4,2085 lei/euro. Dupa 10:30 au aparut operatiuni de marcare a profitului, asa ca moneda nationala s-a depreciat pana la 4,2380 lei/euro. La 15:30, leul a inceput sa se deprecieze usor, la 4,24 lei/euro.

BNR a anuntat un curs de referinta de 4,2348 lei/euro, ce reflecta o apreciere a leului cu 0,1% fata de nivelul din sedinta precedenta. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat marti de BNR marcheaza o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,06%) pana la 3,1857 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,2197 lei/dolar.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.