Exportatorii nu si-au vazut TVA returnat de peste sase luni, desi legea prevede restituirea in termen de 45 de zile. Guvernul recunoaste ca blocheaza 1,55 miliarde de lei.
Statul a promis ca va achita toate datoriile catre firme, argumentand totodata ca, in caz contrar, blocheaza economia. Se pare ca, pana in acest moment, nici macar restituirea taxei pe valoarea adaugata (TVA) catre exportatori nu s-a facut. Oamenii de afaceri au intrat in panica, multi dintre ei spunand ca statul nu-si plateste datoriile si, atunci, nu platesc nici ei catre propriii furnizori, generand blocaj in economie.

"Sunt firme care au trimis TVA inca din toamna anului trecut, de la valori cuprinse intre sute de mii de euro, pana la milioane si zeci de milioane de euro. Acest comportament este un sabotaj la adresa exportatorilor. Este in primul rand ilegal pentru ca in termen de 45 de zile ar trebui sa se restituie acest TVA, dar in acelasi timp si-a incalcat (n.r. - statul) propriile angajamente stabilite in programul anticriza, ca pana 15 martie vor lichida toate obligatiile fiscale inclusiv TVA aferente anului trecut. Acest lucru nu s-a intamplat", ne-a declarat Mihai Ionescu (foto), secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). El a mai spus ca a facut un sondaj in randul membrilor asociatiei pe care il va prezenta conducerii minis­terului si ca va face si publica situatia acestei incalcari a legii. "Oamenii (exportatorii) fiind lipsiti de mijloace financiare nu au posibilitatea sa-si reia afacerile contribuind la caderea si asa masiva a exporturilor. In februarie scaderea a fost de peste 35% in spatiul extracomunitar. Deci, daca pe langa constrangerea acerba a pietelor, datorata crizei, statul isi permite sa agraveze situatia exportatorilor, asta ma face sa cred ca avem un Guvern iresponsabil", a mai afir­mat Ionescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.