Guvernatorul BNR a atras atentia ca daca Romania nu este in stare sa construiasca autostrazi, atunci ii va fi greu sa adere la un "club cu reguli stricte" si a amintit de discutiile despre vulnerabilitatea zonei euro, in lipsa politicii fiscale unitare.

Isarescu a declarat ieri, in fata a peste 600 de studenti ai Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj, ca la nivel mondial exista discutii care se refera tot mai des la vulnerabilitatea zonei euro.

"Cand intri intr-un club, inainte de a intra in acel club trebuie sa respecti regulile clubului. Noi vorbim acum de largirea zonei euro, dar pe plan mondial se vorbeste si de dezintegrarea zonei euro pentru ca sunt tensiuni suficiente care apar", a afirmat guvernatorul BNR, citat de NewsIn.

Isarescu a amintit de economistul Milton Friedman, care nu dadea mari sanse de stabilitate zonei euro, din cauza ca nu avea o politica fiscala unitara, si a dat exemplu faptul ca nu exista intre tarile UE care au aderat la euro nici macar un impozit comun, deoarece statele nu au fost de acord.

"Nu exista o singura taxa unitara, una singura. Si cand s-a facut propunerea de a introduce un impozit european stiti ce reactie a fost. Tarile au renuntat la un simbol al suveranitatii, care este moneda nationala, dar nu renunta la un singur impozit", a explicat guvernatorul BNR, amintind ca aceasta lipsa de politica fiscala unitara este o vulnerabilitate.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.