Cele mai interesante declaratii de ieri ale guvernatorului Mugur Isarescu au vizat evolutia cursului valutar si eventualul imprumut de la Fondul Monetar International: Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu exclude revenirea pe apreciere a monedei nationale, iar un posibil acord cu FMI va avea ca scop protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei

  • Efectul de bumerang

"Anul nu este format numai din doua luni, sunt si reveniri ale cursului si nu sunt excluse"
, a spus Isarescu. El a adaugat ca si anticiparile de depreciere a leului, inclusiv cele ale BNR, au contribuit la deprecierea monedei nationale. "Este si un efect de bumerang. Nu sunt foarte fericit, insa am creat suficiente anticipatii de depreciere a cursului. Nu sunt pentru perspective optimiste, dar nici pentru extrema opusa", a subliniat guvernatorul BNR, potrivit NewsIn.

Leul s-a depreciat puternic de la inceputul acestui an, intr-o tendinta regionala, ajungand la cotatii minime istorice in raprt cu euro, de peste 4,3 lei/euro. In 22 ianuarie, cursul de referinta al BNR a atins nivelul record de 4,3127 lei/euro.

  • Deprecierea leului creeaza dezechilibre majore

Deprecierea leului, in conditiile unei politici fiscale relaxate, nu numai ca nu contribuie la ajustarea deficitului de cont curent, dar stimuleaza inflatia, adanceste recesiunea si creaza dezechilibre majore, a mai spus Mugur Isarescu. "Este falsa si creeaza probleme judecata ca numai prin deprecierea puternica (a leului n.r.) putem corecta balanta de plati. Daca deprecierea nu are in spate o politica fiscala tare, inclusiv abordarea rezonabia a politicii salariale, deprecierea nu numai ca nu contribuie (la ajustarea deficitului de cont curent n.r.), dar adanceste recesiunea, incurajeaza inflatia si creeaza dezechilibre majore", a precizat guvernatorul BNR.

Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.