Blocarea contributiilor la 2% in acest an in pilonul II aduce o povara fiscala viitoare de peste 4 miliarde de euro la bugetul public de pensii.

Inghetarea la 2% a contributiilor virate in pilonul II de pensii private obligatorii in 2009 se traduce, pentru bugetul public de pensii, printr-o povara fiscala viitoare de peste 4 miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In prezent, sistemul public de pensii (pilonul I) furnizeaza pensionarilor existenti o rata medie de inlocuire de circa 40% - adica pensia medie de asigurari sociale de stat reprezinta 40% din salariul mediu brut pe economie. De la pilonul II, estimarile pe termen lung arata asteptari privind o rata de inlocuire de circa 10%. Astfel, pentru fiecare leu pastrat in sistemul public de pensii, in loc sa fie virat in pilonul II de pensii administrate privat, statul roman se obliga practic sa furnizeze pensionarilor viitori venituri de 4 lei.

Asta pentru ca, la pensionare, pensia publica (pilonul I) va trebui sa compenseze pierderea inregistrata pe pensia privata (pilonul II), din cauza blocarii contributiei la 2% in 2009, fata de 2,5%, cat prevedea vechea lege.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.