Accesul redus al bancilor la finantarea externa si necesitatea finantarii deficitului bugetar fac necesara mentinerea de catre BNR a lichiditatii in sistemul bancar fara a spori volatilitatea cursului leului, se arata in comunicatul detaliat al BNR privind deciziile de politica monetara.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, miercuri, sa reduca dobanda cheie de la 10,25% la 10% pe an, incepand cu 5 februarie 2009, si sa mentina nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru pasivele in lei si de 40% pentru cele in valuta.

"Continuarea procesului de intermediere sustenabila a economiei in conditiile restrangerii accesului bancilor la finantarea externa si finantarea deficitului public in aceasta perioada au facut necesara asigurarea lichiditatii in sistemul bancar fara a amplifica volatilitatea cursului de schimb al leului", se mentioneaza in comunicat.

Banca centrala apreciaza ca efectele crizei financiare internationale se resimt din ce in ce mai puternic prin reducerea exporturilor si a finantarilor externe.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.