Potrivit amendamentelor aduse la OUG 174/2008 care reglemeteaza protectia consumatorului, bancile nu vor mai putea sa rezilieze contractele clientilor care, in urma majorarilor dobanzilor la credite, nu isi pot achita ratele, decat dupa ce propun reesalonarea sau refinantarea creditelor.

Astfel, prin amendamentul depus de senatorul Iulian Urban, se doreste ca, inaintea deciziei de reziliere a contractului de catre banci, acestea sa faca o analiza a conditiilor financiare si a veniturilor pe care le are clientul, precum si a posibilitatii acestuia de a rambursa creditul catre banca la noile niveluri impuse.

"Practic, din acest moment, bancile nu mai pot abuza in relatia cu consumatorul de servicii bancare(...) Pana in acest moment, in momentul in care o banca iti trimitea o notificare acasa si anunta majorarea dobanzii, singura ta optiune era fie sa accepti aceasta majorare, fie contractul ti se rezilia si trebuia sa aduci banii de acasa", a declarat Iulian Urban, citat de NewsIn.

De asemenea, sanctiunile pe care le platesc bancile in cazul in care abuzeaza de drepturile consumatorilor au fost dublate prin amendament, plafonul maxim ajungand la 100.000 lei.

Ordonanta de urgenta nr. 174/2008 se refera la modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor. Aceasta a fost adoptata de Comisia juridica a Senatului, urmand sa fie trimisa plenului si apoi Camerei Deputatilor, care este for decizional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.