Asociatia administratorilor de fonduri de pensii private sustine ca inghetarea la 2% a contributiei pe pilonul II, prevazuta in proiectul de buget, ar taia peste 80 milioane euro din banii participantilor si avertizeaza ca va riposta dur pe plan international.

  • Administratorii ameninta cu o riposta dura

Potrivit unor surse din piata, administratorii de fonduri de pensii private vor da in judecata Statul Roman la la Curtea Europeana de Justitie, analizand in prezent acest scenariu, o decizie urmand sa fie anuntata zilele urmatoare. Proiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an. Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii. Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.


  • 'Un atentat la un drept castigat de proprietate'

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut, a explicat ca participantii vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, "bani care azi vor fi irositi cu masuri populiste", daca aceasta decizie politica va fi luata de catre actualul Guvern. "Cei mai vehementi ar trebui sa fie acum cei peste 4 milioane de tineri, carora prin aceasta masura li se baga efectiv mana in buzunare", a mai spus presedintele APAPR. O astfel de decizie inseamna "un atentat la un drept castigat de proprietate" asupra acestor contributii, potrivit APAPR.

Detalii despre riposta pe plan international a APAR cititi pe Wall-Street.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.