Bancherii au estimari diferite pentru evolutia cursului valutar in acest an: unii considera ca leul va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,2 lei/euro in martie si la 3,8 lei/euro la finalul acestui an, in timp ce alti specialisti se asteapta sa se deprecieze la 4,50 lei/euro la sfarsitul lunii martie, cursul urmand sa ajunga la un nivel maxim de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea din acest an.

  • Scenariul I: 4,2 lei/euro in martie

Moneda nationala va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,2 lei/euro in martie si la 3,8 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine, bugetul pe 2009 fiind un factor cheie.

Unde se duce leul? Spune-ti parerea pe forum!

"In perioada urmatoare, presiunile pentru deprecierea leului se vor mentine, mai ales daca si monedele din regiune se vor incadra in aceeasi tendinta de scadere fata de euro", arata analistul Martin Stelzeneder, intr-un studiu publicat de Raiffeisen Bank. Acesta estimeaza, totodata, ca in iunie un euro va fi tranzactionat cu 4 lei, in timp ce in septembrie, moneda unica ar putea fi cotata cu 3,95 lei.

Mai multe detalii despre acest scenariu gasiti aici.

  • Scenariul II: 4,50 lei/euro la sfarsitul lui martie

Estimarea Raiffesen este total diferita de cea publicata recent de analistii de la ING Bank, care se asteapta ca leul sa se deprecieze la 4,50 lei/euro la sfarsitul lunii martie, cursul urmand sa ajunga la un nivel maxim de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea din acest an. Analistii ING isi argumenteaza prognoza prin adancirea recesiunii din economiile dezvoltate, mizand si pe o interventie limitata a BNR, din cauza cheltuielilor mari presupuse de franarea deprecierii.

Mai multe informatii despre acest scenariu gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.