Cursul de referinta afisat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 4,1385 lei/euro, marcheaza al doilea cel mai scazut nivel istoric pentru leu, nemaiatins din 6 ianuarie 2004.

Cotatia euro nu pare sa il ingrijoreze pe guvernatorul Mugur Isarescu, care a dat de inteles ca moneda europeana ar putea sa mai creasca si ca Banca Nationala nu va interveni pentru a sprijini leul. “Credeti ca e mult?”, a raspuns Isarescu, pe treptele bancii centrale, la intrebarea jurnalistilor despre evolutia cursului valutar din ultimele zile, informeaza Wall-Street.

Leul a atins un nivel minim in fata euro, la cursul de referinta al BNR, in 6 ianuarie 2004, de 41,438 lei vechi/euro (echivalent cu 4,1438 lei/euro). Fata de dolar, cursul de referinta afisat de BNR este de 3,0468 lei/dolar, minim pentru leu.

Cotatii minime istorice pentru piata interbancara

Potrivit Wall-Street, moneda nationala a continuat tendinta de depreciere si pe finalul sedintei valutare, pana la cotatii minime istorice, de aproape 4,18 lei/euro, pe o piata cu volume mai ridicate de tranzactionare, evolutia leului influentand-o si pe cea a celorlalte monede din regiune.

Pe piata interbancara, cel mai ridicat curs de schimb se inregistrase pana in prezent pe 7 ianuarie 2004, de 4,1635 lei/euro.

"Leul a continuat deprecierea, cotatiile fiind destul de largi, iar volumele de tranzactionare mai ridicate fata de zilele trecute. Este posibil ca deprecierea din regiune sa fi fost indusa de evolutia leului", a spus, pentru NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Leul a deschis ziua la aproximativ 4,14 lei/euro, si dupa o scurta intarire pana la 4,1080 lei/euro, a revenit pe depreciere si a pierdut teren pana la o cotatie minima istorica de 4,1760 unitati/euro. La 16:45, bancile cumparau un euro cu 4,1655 lei si il vindeau cu 4,1744 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.