Cifrele pe care se bazeaza bugetul refacut de guvernul PSD-PDL par debransatede la realitate: 4 lei/euro, 1.702 lei salariul mediu brut, PIB mai mare cu 10 miliarde de lei.

Bugetul refacut pe 2009 va fi calculat pe baza unui curs de schimb de 4 lei pentru un euro, dupa ce Comisia Nationala de Prognoza si-a revizuit estimarile macroeconomice pentru anul curent. „Vom publica zilele acestea noile noastre prognoze. In principal, este vorba despre urcarea cursului mediu euro pe anul acesta de la 3,6 lei, cat era in prognoza finala de toamna, la 4 lei“, ne-a declarat ieri Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Prognozele de curs ale CNP au fost, in general, mai optimiste decat mediile anuale inregistrate de Banca Nationala, dar au reusit sa stea in abateri acceptabile pana la criza.

De exemplu, CNP prognoza un curs mediu anual de 3,55 lei pentru un euro si a fost de 3,52 lei. Prognoza pentru 2007 a fost de 3,31 lei pentru un euro, iar BNR a inregistrat la sfarsitul anului o medie de 3,33 lei. Pentru 2008 se prognoza un curs mediu de 3,3 lei, iar cel inregistrat a fost de 3,68 lei.

Cursul pe care se fundamenteaza bugetul nu influenteaza valoarea taxelor. Accizele si celelalte taxe exprimate in euro se vor plati tot anul la valoarea de 3,7364 lei pentru un euro, inregistrata pe 1 octombrie 2008 in jurnalul Uniunii Europene, asa cum impune Codul fiscal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.