De la intensificarea crizei si pana la finele lui noiembrie, bancile din Romania au scumpit creditele de cel putin doua ori mai mult decat bancile-surori din regiune. In unele tari vecine, imprumuturile sunt chiar mai ieftine.

Dobanda medie practicata de bancile din Romania la creditele pentru locuinta in lei a crescut in perioada august-decembrie 2008 cu aproximativ 4,5%, potrivit datelor BNR. Aproximativ aceeasi crestere de dobanda au inregistrat-o si imprumuturile in euro. In cazul creditelor de nevoi personale, majorarea se ridica in jurul valorii de 5%. Situatia este unica in zona central si sud-est europeana in conditiile in care, in tarile comparabile cu Romania, majorarea de dobanda nu depaseste doua procente. Mai mult, in anumite tari, pentru a sprijini domeniul imobiliar, bancile au decis sa reduca dobanzile la creditele pentru locuinta. De mentionat este si faptul ca in Romania creditele s-au scumpit si in urma majorarii unor comisioane sau a introducerii unor costuri suplimentare.

Argumentele bancherilor autohtoni vizeaza rarirea finantarilor in euro, nivelul ridicat al inflatiei, dar si penalizarea Romaniei de catre agentiile de rating.
Publicitate

Cu toate acestea, intr-o tara precum Ungaria, de exemplu, unde inflatia este chiar mai mare decat in Romania, iar banca centrala ofera finantari de ultima instanta la o dobanda apropiata de cea practicata de BNR, dobanda la creditele pentru locuinta in moneda locala (forint) a crescut cu doar 2%, la 16,5% in perioada mai sus mentionata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.