Banca Nationala a Romaniei (BNR) va incerca sa evite o depreciere brusca a leului, ceea ce o va determina sa aplice politici monetare aspre, astfel incat slabirea acestuia sa nu creeze pericole, mai ales in conditiile utilizarii intr-o masura tot mai mare a monedei euro in sistemul financiar.
"O prabusire a leului ar creste preturile de import si, prin urmare, inflatia, cel putin pe termen scurt, intr-o maniera care ar putea destabiliza economia", a declarat analistul Fitch Ratings Andrew Colquhoun, transmite Mediafax. Analistul Fitch vede o inflatie cuprinsa intre 7% si 7,5% pentru sfarsitul anului si o inflatie medie de 4% pentru anul 2009. Tinta de inflatie stabilita de BNR este de 2,8%-4,8% pentru 2008 si 2,5%-4,5% pentru anul viitor.

Colquhoun a fost de acord ca o incetinire a avansului eco­nomic va duce la o scadere a inflatiei anul viitor, insa nu crede ca "un compromis crestere PIB-inflatie va fi principala problema anul viitor".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.