Cardurile de credite vor fi singurele produse de imprumut la care bancile se asteapta la usoare cresteri ale cererii pentru ultimul trimestru al acestui an, insa cu mult mai reduse fata de cresterile inregistrate in perioada iulie - septembrie 2008, se arata in sondajul realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.

Totodata, bancile estimeaza o scadere drastica a cererii pentru imprumuturile ipotecare si de nevoi personale, in ciuda ieftinirii locuintelor si a proprietatilor, asteptata in ultimul trimestru din 2008.
Principala cauza a reducerii cererii este, in opinia bancilor, inasprirea puternica atat a standardelor de creditare, cat si a termenilor din contractele de imprumut, in special in cazul creditelor cu ipoteca, "ceea ce ar putea contribui la temperarea ritmului de crestere a creditului catre populatie", se arata in sondajul BNR.

Normele de creditare relaxate au atras in T3 mai multe cereri de credite imobiliare decat se asteptau bancile, in ciuda scumpirii acestora

Cu toate ca bancile se asteptau inca din trimestrul al treilea al acestui an la o reducere semnificativa a cererii de credite imobiliare, acestea au scazut usor, dupa ce bancile au folosit aceleasi standarde de creditare ca si in trimestrul 2 din 2008, in ciuda scumpirilor practicate de banci pentru astfel de credite.
In ce priveste termenii contractelor de credit ipotecar, bancile au relaxat in perioada iulie-septembrie cresterea datoriei in venitul disponibil si, intr-o masura mai mica, spreadul (diferenta, n.r.) ratei medii de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna.

Gradul maxim de indatorare folosit de banci la acordarea creditului, calculat ca medie a bancilor, a crescut in trimestrul III cu peste 5 puncte procentuale, pana la 55,3%, fata de trimestrul al doilea, arata sondajul BNR.

"Acelasi tabel arata ca bancile, chiar si in conditiile implementarii Regulamentului nr. 11/2008 (privind creditarea populatiei, n.r.), ar continua sa detina unele marje pentru cresterea creditarii, pentru ca in prezent nu acorda credite la gradul maxim de indatorare permis (de 59,8%, calculat ca medie a bancilor, n.r.)", a mentionat banca centrala in sondaj.

Totodata, costurile creditelor ipotecare in afara celor cu dobanzile au crescut in perioada mentionata, odata cu inasprirea termenilor din contract privind scadenta imprumutului.
Creditele de consum negarantate au crescut peste asteptari, odata cu scaderea puternica a creditelor de consum cu ipoteca

Pe de alta parte, creditele de consum cu ipoteca au scazut drastic, contrar asteptarilor bancilor de crestere in perioada iulie - septembrie 2008.

In acelasi timp, cresterea cererii de credite pentru nevoi personale a intrecut asteptarile bancilor, in ciuda inaspririi puternice a standardelor de creditare, odata cu sporirea semnificativa a cererii pentru carduri de credit, in ton cu estimarile.

Cu toate ca bancile au inasprit standardele de creditare in trimestrul al treilea din 2008 pentru imprumuturile de nevoi personale, termenii din contractele de credit au ramas nemodificati, mai arata sondajul BNR.