Moneda nationala are toate sansele sa se deprecieze si saptamana aceasta, insa Banca Nationala nu va accepta un curs de 4 lei/euro.

Leul romanesc si-ar putea continua evolutia descendenta in raport cu euro si saptamana aceasta. Totusi, o revenire a euro in apropierea pragului de 4 lei este aproape total exclusa in conditiile in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) a aratat destul de clar ca intentioneaza sa apere cu toate fortele acest prag.

De altfel, saptamana trecuta, banca centrala a avut o interventie in piata valutara pe care a hotarat sa o faca si publica, in ciuda obiceiurilor sale anterioare. Vineri, in jurul orei 13.00, banca centrala a intervenit direct in piata valutara prin vanzarea a aproximativ 40 de milioane de euro, miscare ce a avut ca efect imediat aprecierea semnificativa a leului cu peste 5 bani, la mai putin de 3,77 lei/euro.

Dealerii au vazut in miscarea BNR un semnal ca banca centrala este gata sa intervina oricand este cazul. Mai mult, tot vineri, la ora 16.00, BNR a efectuat simulare in piata fara a interveni insa efectiv.

"Este foarte greu de apreciat care va fi evolutia cursului de schimb avand in vedere actualele conditii internationale. Parerea mea este ca presiunile sunt mai degraba de depreciere pe toate monedele emergente", apreciaza economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. In opinia acestuia si a majoritatii analistilor, de altfel, actualul nivel de curs nu reflecta conditiile din economia reala a Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.