BBC invita cititorii la o provocare cu "valoare". "Castigati mai mult sau mai putin decat salariul mediu la nivel mondial? Tastati salariul dvs. lunar si va vom da raspunsul".

"Salariul mediu, calculat de Organizatia Internationala a Muncii, este publicat aici pentru prima data. Calculul, care este aproximativ, este realizat pe baza datelor din 72 de tari, fiind omise cele mai sarace tari ale lumii", scrie BBC. In studiu au fost inclusi salariatii, nu si persoanele care desfasoara activitati independente. Astfel, la nivel mondial, salariul mediu este de 1.480 dolari, aproximativ 4.880 lei in bani romanesti.

Cei mai bine platiti angajati din lume se gasesc in Luxemburg, unde salariul mediu este de 4.089 dolari, locul doi fiind ocupat de salariatii din Norvegia, cu o remuneratie medie de 3.678 dolari. Podiumul este completat de austrieci, cu un venit de 3.437 dolari.

Locurile patru si cinci in lume sunt ocupate de SUA si Marea Britanie, cu 3.263 dolari respectiv 3.065 dolari.

La polul opus, cel mai mic salariu mediu este obtinut de un angajat din Tajikistan, care primeste lunar 227 dolari, adica aproximativ 740 lei. Pakistan, Filipine si India sunt de asemenea la coada clasamentului, salariatii acestor tari lucrand pentru 255 dolari, 279 dolari si 295 dolari.

Romania se afla pe locul 47, cu un salariu mediu lunar de 954 de dolari. Trist, dar adevarat, insa, tara noastra este depasita de tari precum Botswana (996 dolari pe luna), Malaezia (961 dolari pe luna) sau Jamaica (1.135 dolari pe luna). In schimb, salariatii bulgari primesc o remuneratie medie lunara mai mica decat angajatii romani, de 750 de dolari pe luna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.