Romania urca pentru prima data in top 10 al celor mai atractive tari din lume privind investitiile in energie eoliana, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat de Ernst & Young.

Acest avans reflecta cele mai noii investitii in proiecte eoliene pe teritoriul tarii noastre, dintre care cea mai importanta este a companiei Monsson Group, care a inceput constructia unui parc eolian cu o putere de 150MW.

Investitia totala a dezvoltatorului privat in parcul din judetul Constanta se ridica la 245 milioane euro. Indicele calculat de Ernst & Young plaseaza Romania pe acelasi loc cu Polonia si Irlanda privind atractivitatea pietei de energie eoliana si foarte aproape de tari precum Suedia, Franta si Italia.


Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabila – eoliana, solara, geotermala si biomasa – plaseaza in continuare Romania pe locul 13 la nivel mondial privind atractivitatea pietei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice in toate aceste domenii.

Indicele Ernst & Young analizeaza trimestrial cele mai atractive 40 de tari din lume din perspectiva pietei interne de energie regenerabila, infrastructura si compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale. Dupa investitii record realizate in 2011 in energii regenerabile, cel mai recent raport lansat astazi, indica un scenariu incert pentru 2012, in special in tarile dezvoltate.

In timp ce pietele consacrate se vor confrunta cu tot mai multe constrangeri financiare, in special in zona Euro, unde criza datoriilor suverane franeaza si in 2012 investitiile in energii regenerabile, pietele emergente vor continua sa prospere in acest sector, datorita programelor ambitioase de atragere a investitiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.