Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, senator PNL, solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, sa fie audiat in dosarul Romgaz, pentru clarificarea situatiei, solicitand insa ca in aceeasi cauza sa fie audiati si premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu.

Vosganian precizeaza ca scrisoarea sa este prilejuita de declansarea cercetarii penale pentru un mare numar de functionari din cadrul Romgaz SA si al Ministerului Economiei, pentru perioada 2005-2010, sub invinuirea de complot pentru subminarea economiei nationale.

Conform acestuia, este o ipoteza "halucinanta si neverosimila" situatia "potrivit careia, timp de sapte ani, mai toata conducerea unui minister reprezentat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si una dintre cele mai puternice companii romanesti au fost lasate sa comploteze nestingherite pentru subminarea economiei romanesti, ba chiar au fost incurajate, incepand cu 2009, in forma agravanta a actiunile lor criminale, de acte normative semnate de prim-ministrul Guvernului, aprobate prin lege de o majoritate parlamentara coplesitoare si promulgate de presedintele tarii, acte normative aplicate, la randul lor, neabatut, pana la ultimele lor consecinte".

Vosganian precizeaza ca a acordat, prin Ordin al Ministrului, in baza unor Note semnate, succesiv, de el insusi si de ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos si aprobate in Guvern, un discount comercial de cateva procente pentru consumatorii intreruptibili, cu conditia ca acestia sa-si onoreze obligatiile de plata asumate, informeaza MEDIAFAX.

"Decizia era in consonanta cu legislatia romana si europeana din domeniul gazelor, fiind o forma de compensare a riscurilor la care se expun consumatorii intreruptibili si care a fost utilizata nu doar din 2005, ci cu mult mai inainte. Am luat aceasta decizie in momentul in care industria chimica a decis sa trimita in somaj aproape 10.000 de salariati, din cauza cresterilor pretului gazului, materie prima de baza in aceasta industrie. Am luat aceasta decizie pentru cei aproape zece mii de salariati care primisera preaviz de incetare a activitatii, am facut-o pentru industria autohtona si pentru asigurarea capacitatilor de productie si desfacere de la Romgaz S.A. Nu am luat aceasta decizie pentru a favoriza pe vreunul dintre proprietarii companiilor intreruptibile, cu atat mai mult cu cat n-am avut si nu am legaturi personale ori profesionale cu niciunul dintre acestia. Pagubele opririi unui intreg sector al industriei chimice ar fi fost imense, in raport cu valoarea discountului comercial", scrie fostul ministru.

Citeste si:
Metroul de la Cluj. Astăzi se semnează contractul pentru proiectare...
Metroul de la Cluj. Astăzi se...

El precizeaza ca in anul 2009, prim-ministrul Emil Boc a semnat OUG 54 privind stabilirea unor masuri temporare in domeniul gazelor naturale, care extindea de o maniera fara precedent facilitatile acordate consumatorilor intreruptibili.

"Legea a fost promulgata, fara obiectii, de presedintele Traian Basescu. OUG 54/2009 nu a fost data in spiritul legislatiei existente, ci a modificat-o de o maniera drastica, fara sa existe un acord, in acest sens, din partea Consiliului Concurentei. Astfel, consumatorii intreruptibili au primit gazul metan numai din productia interna, asadar cu o reducere de pret de peste 30%, pe o perioada neobisnuit de lunga pentru masurile de acest gen (16 luni) si fara sa existe in textul legii nici o mentiune cu privire la obligativitatea onorarii obligatiilor de plata asumate", scrie Vosganian.

Citeste si:
Vosganian: Comuniștii erau mici copii față de propaganda prilejuită...
Varujan Vosganian:...

El mentioneaza ca solicita sa fie audiat in dosar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.