BNR ar putea profita de incetinirea inflatiei pentru a reduce joi dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, in pofida riscurilor generate de criza din zona euro.
Sase din cei 11 analisti consultati se asteapta la reducerea dobanzii cu un sfert de punct procentual, in timp ce restul de cinci estimeaza ca BNR va mentine actualul nivel de 6%, avand in vedere riscurile din zona euro si leul inca slab.

BNR a surprins cu o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii in noiembrie. Romania a fost prima dintre tarile emergente ale UE care a decis sa reduca dobanda, incepand cu luna mai a anului 2010, pentru a incuraja recuperarea economica.

"Cred ca ar putea reduce dobanda cu 0,25 puncte procentuale, luand in calcul linistea relativa de pe frontul crizei din Zona euro. Consider insa ca o astfel de decizie ar fi periculoasa avand in vedere dificultatile care asteapta leul in acest an din cauza reinflamarii crizei din zona euro in prima jumatate a anului", a spus Peter Attard Montalto, analist la Nomura, conform MEDIAFAX.

Leul a fost anul trecut moneda cu cele mai bune rezultate din regiune, sustinut de recuperarea economiei, dar se afla inca aproape de minimul ultimelor 16 luni, atins in noiembrie.

In cazul reducerii dobanzii, leul s-ar putea deprecia, insa impactul va fi cel mai probabil doar pe termen scurt, deoarece dobanzile vor ramane relativ ridicate fata de majoritatea statelor UE.

Inflatia anuala s-a situat la 3,4% in noiembrie, in tinta de 2-4% a BNR. Pentru sfarsitul anului s-ar putea situa chiar sub ultima prognoza, de 3,3%, a BNR, a declarat in decembrie guvernatorul Mugur Isarescu.

"Nu cred ca o reducere de dobanda ar afecta puternic leul, deoarece randamentele la leu ar ramane inca ridicate, iar increderea investitorilor este principalul determinant pentru monedele din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al bancii UniCredit Tiriac Dan Bucsa.

Analistii se asteapta ca BNR sa continue sa reduca in continuare dobanda de politica monetara, rata cheie urmand sa ajunga pana la sfarsitul anului la 5,5%.
Retail jobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.