Criza persistenta a zonei euro constituie principala amenintare pentru securitatea nationala a Marii Britanii, a declarat miercuri, la Londra, seful Statului Major al armatei britanice, Sir David Richards, citat de AFP.

Generalul Sir David Richards a mentionat, in timpul unei alocutiuni la Royal United Services Institute, ca revoltele "primaverii arabe" ar putea declansa actiuni periculoase ale islamistilor in Marea Britanie.

"Riscul major la care Regatul Unit este supus are tenta economica mai mult decat militara", a mai declarat Sir David Richards.

"Acesta este motivul pentru care criza din zona euro are o atat de mare importanta", a declarat acesta, adaugand ca "nici o tara nu se poate apara daca se afla in faliment", scrie MEDIAFAX.

El considera ca situatia incerta din Orientul Mijlociu reprezinta de asemenea un risc real, dar mai putin important.

  • "Exista riscul ca renasterea araba sa genereze fisuri si conflicte interne, ce pot depasi granitele, inclusiv islamismul militant", spune Richards, facand referire la comunitatile de imigranti din Marea Britanie, mai ales cea provenita din Pakistan, tara ce traverseaza o perioada de instabilitate.

Reducerea bugetului Apararii a facut Marea Britania sa caute aliante militare cu un numar mare de tari, tendinta susceptibila de a continua, considera generalul, explicand ca "aliantele cu tari din Golf si din Africa au generat rezultate in aceste regiuni, cu un cost uimitor de mic".

"Poate ca ar trebui sa ne concentram la relatiile de aparare cu aceste regiuni decat sa ne extindem influenta in multe altele, precum China sau India", a mai adaugat seful Statului Major britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.