Bancile din Bulgaria atrag tot mai multe depozite constituite de cetateni din alte state, mai ales Grecia si Romania, iar tara este "un exemplu economic" pentru Statele Unite si Uniunea Europeana (UE), sustine ministrul Finantelor de la Sofia, Simeon Djankov, citat de Novinite.

Guvernul bulgar nu pregateste noi masuri anticriza deoarece economia tarii este pe un trend de crestere, a spus el.

"Nu exista niciun risc de crestere a somajului in Bulgaria. Nu exista riscuri pentru depozite. De fapt, depozitele din bancile bulgaresti sunt in crestere. Tot mai multi straini isi depun banii in bancile noastre, mai ales din Grecia si Romania", a declarat Djankov, marti, pentru postul de televiziune Nova TV, scrie MEDIAFAX.

Ministrul a subliniat ca povara fiscala pentru companii in Bulgaria este cea mai mica din Uniunea Europeana, iar tara se remarca in privinta stabilitatii macroeconomice.

  • "Noi am pastrat situatia sub control, altii nu au reusit. In urma cu trei luni am fost la Washington si le-am spus despre proiectul nostru pentru un Pact de Stabilitate Financiara. Am primit mai multe invitatii sa merg din nou in SUA si sa le dau mai multe detalii", a spus oficialul, referindu-se la propunerea de limitare prin lege a deficitului bugetar.

Prevederea ar putea fi inclusa chiar in Constitutia Bulgariei.

"Modelul unui pact pentru stabilitate financiara nu este ceva nou. Suntem doar una dintre tarile care au inceput sa-l implementeze, alaturi de Germania sau Finlanda. Americanii sunt intr-o situatie mai proasta decat noi in privinta politicilor fiscale. In mod cert trebuie sa invete de la noi", a adaugat seful finantelor Bulgariei.

Daca in 2009 Bulgaria era pregatita sa se alature zonei euro si i s-a spus sa astepte, acum situatia fiscala a tarii este mai buna decat cea din zona euro, iar Bulgaria va astepta sa-si depuna candidatura pana la stabilizarea situatiei.

"Vrem sa ne alaturam zonei euro, dar avem conditii in privinta politicilor fiscale comune. Suntem foarte activi, motiv pentru care ne-am alaturat Pactului Euro-Plus", a explicat Djankov.

Ministrul a respins temerile unor economisti ca actuala criza de pe bursele mondiale s-ar putea inrautati, afirmand ca aceiasi economisti au negat existenta crizei cand aceasta a aparut initial.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Statele Unite au o problema cu datoriile, insa mare parte din agitatia presei este cauzata din cauza lipsei de subiecte din timpul verii, considera Djankov.

Ministrul bulgar s-a aratat ingrijorat in privinta situatiei Frantei, din cauza expunerii unor banci franceze fata de Grecia si nu din cauza unor posibile probleme de indatorare a statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.