Perspectiva unui salariu mai mare este principalul criteriu care ii determina pe tineri sa aleaga Capitala.

Ca si avantaje, in Bucuresti sunt cele mai multe locuri de munca si cele mai mari salarii, angajatii din Bucuresti avand o medie neta de 2.091 de lei pe luna. Pe de alta parte, in Bucuresti sunt si cele mai mari chirii, apartamentele sunt mai scumpe, la fel si alimentele.

Diferentele in ceea priveste costul vietii nu sunt insa la fel de mari. Spre exemplu, daca salariile in Iasi sunt cu aproape 30% mai mici decat in Bucuresti, costul vietii este doar cu 2,8% mai scazut, iar in Calarasi, orasul cu cea mai mare diferenta de salarii fata de Bucuresti - 47,6%, costul vietii este cu doar 9% mai mic decat in Capitala. Persoanele din provincie nu sunt insa nevoite sa plateasca chirie, iar optiunile de pe­trecere a timpului liber sunt mai restranse.

  • Viata in Bucuresti, pana la 3.530 pe luna

Cifrele sunt insa mult mai graitoare atunci daca sunt exprimate in valoare absoluta. Ziarul Financiar a luat in calcul exemplele a trei persoane de varste si venituri diferite, iar rezultatele arata ca viata in Bucuresti ii costa in fiecare luna intre 1.390 de lei si 3.530 de lei, cheltuielile fiind organizate in functie de salariul pe care il are fiecare.

De exemplu, un tanar de 22 de ani care abia a inceput sa lucreze si nu castiga mai mult de 1.500 de lei, trebuie sa treaca in fiecare luna printr-un adevarat tur de forta pentru a face fata cheltuielilor obligatorii. Cei mai multi din aceasta categorie stau cu chirie, astfel incat platesc lunar circa 600 de lei in acest scop. Urmeaza cheltuielile cu utilitatile, care pe timp de vara ajung la aproximativ 200 de lei. Mancarea mai costa alte 300 de lei, iar pentru petrecerea timpului liber si alte bunuri si servicii mai are nevoie de aproape 300 de lei.

In total, o luna in Bucuresti il costa pe tanar 1.390 de lei, adica aproape toti banii pe care ii castiga


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.