Iesirea din criza pare sa fie un vis tot mai indepartat, in ciuda unor semnale de imbunatatire a economiei romanesti. Companiile straine, principalele generatoare de capital, nu se mai inghesuie la poarta Romaniei, asa cum se intampla in anii de boom 2007 -2008.

Ca dovada, inceputul acestui an este cel mai slab din ultimii cinci ani in privinta numarului de societati straine care isi deschid afaceri in Romania! Practic, tot mai putine companii straine vin in tara noastra.

  • Numarul unu: Bucuresti!
In privinta amplasarii geografice, Capitala ramane prima destinatie in ceea ce priveste inmatricularile companiilor straine. Iar acest lucru este valabil pentru toti anii mentionati.Un aspect important trebuie precizat: multe din aceste companii au ales Capitala nu neaparat pentru ca ar derula aici afaceri, ci pentru ca sunt mai aproape de institutiile comerciale si fiscale.

In momentul in care ar avea loc o reorganizare administrativa reala, aceste companii se vor duce exact in regiunea in care vor sa investeasca. Motivul? Reorganizarea ar insemna ca fiecare regiune va avea propriile organe fiscale, economice, judecatoresti, etc.

  • Criza a determinat companiile straine sa se concentreze pe judetele mari

Dar sa revenim! Un alt aspect demn de notat: criza a concentrat investiile in judetele cu cel mai mare potential, anume in cele mai mari si mai dezvoltate judete. Aceasta tendinta exista si inainte de criza, dar ea s-a accentuat in ultimii ani.

De exemplu, al doilea judet ca destinatie pentru investitori a fost Timis in prima luna din 2007, 2008 si 2009. In schimb, incepand cu 2010, Timisul a cazut pe locul trei, a doua pozitie fiind ocupata de catre Ilfov. Practic, Bucuresti a ramas numarul unu ca destinatie, dar numarul doi a devenit ‘periferia’ Capitalei. Aceasta ‘periferie’ a devenit astfel mai atractiva decat judetul Timis.

Citeste integral pe econtext.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.