Oferta prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile Petrom va incepe luni si va avea un pret maxim de 0,46 lei/titlu, cu 15% peste cotatia de la bursa. Pretul minim va fi anuntat in timpul ofertei, urmand sa fie calculat pe baza cotatiilor propuse de investitori in ordinele de subscriere.

Actiunile OMV Petrom au incheiat sedinta bursiera de miercuri la pretul de 0,398 lei/titlu.
"Oferta va fi considerata finalizata cu succes in cazul in care, la data inchiderii sale, 22 iulie, au fost subscrise in mod valabil minimum 80% din actiunile oferite, la un pret de oferta determinat conform prospectului", se arata in anuntul de vanzare, relateaza MEDIAFAX.

Actiunile vor fi alocate in doua transe, una de 85% pentru investitorii institutionali, iar alta de 15% pentru micii investitori. In ambele transe se va folosi aceeasi metoda de alocare, primInd pretul de subscriere si, ulterior, fiind luat in calcul si volumul de actiuni cerut de investitori. "In cazul in care o transa este insuficient subscrisa, actiunile ramase nesubscrise din acea transa vor fi alocate catre cealalta transa", se arata in anuntul de vanzare.

La final ar putea doua preturi de vanzare, unul pentru investitorii institutionali, iar un altul pentru micii investitori. Investitorii pot subscrie minim cate 3.000 de actiuni OMV Petrom.

  • Daca tot pachetul de actiuni scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).

Grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea (FP) detine 20,11% din actiuni. In urma ofertei de vanzare, participatia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

Capitalizarea OMV Petrom este de 22,544 miliarde lei (5,364 miliarde euro), in functie de ultimul pret din sedinta bursiera de miercuri.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.