O familie care munceste in Romania are un venit mediu de circa 7.000 de euro, conform celor mai recente date INS, anualizate. Banii sunt considerabil mai multi atunci cand vine vorba de familia unuia dintre cei circa 2,9 milioane de emigranti (dintre care 43% muncesc in Spania). Ei au venituri anuale medii de aproximativ 23.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de fundatia Soros.

Discrepantele sunt insa si mai mari in privinta economiilor celor doua tipuri de familii. Daca intr-o gospodarie autohtona se pun anual deoparte echivalentul a 590 de euro, intr-una de romani care muncesc peste hotare se ajunge la o medie impresionanta, de 9.015 euro. Astfel, daca pentru primii cumpararea unei locuinte este aproape o utopie, pentru cei din urma visul de a avea o casa prinde contur intr-o perioada rezonabila.

In acest context, un apartament bucurestean de doua camere, evaluat la 50.000 de euro, poate fi achizitionat, exclusiv din economii, de cei care muncesc peste granita, intr-o perioada cuprinsa intre cinci si sase ani. La polul opus, unei familii care lucreaza in Romania i-ar fi necesare economiile realizate in peste 84 de ani, pastrand nivelul actual al veniturilor si acelasi ritm de economisire.

Citeste integral pe wall-street.ro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.