Mentinerea tendintei de reducere a subscrierilor pe segmentul auto in acest an va afecta fluxul de lichiditati al asiguratorilor, care vor fi nevoiti fie sa majoreze tarifele primelor, fie sa reduca cheltuielile curente, a declarat, miercuri, directorul general al Allianz-Tiriac, Rangam Bir.

"In conditiile in care si in 2010 au aplicat astfel de masuri, va fi foarte dificil pentru asiguratori sa puna in practica aceleasi masuri si in acest an. Piata romaneasca este foarte sensibila la pret si orice crestere de tarife in cazul politelor auto aduce pierderi de clienti, care vor cauta oferte mai bune", a spus Bir, prezent la un seminar pe tema asigurarilor auto, conform MEDIAFAX.

El a spus ca Allianz-Tiriac a decis sa renunte la clientii care pe segmentul auto inregistrau o daunalitate de aproape 150%.

"Acesti clienti aduceau pierderi si, prin renuntarea la ei, compania a putut practica tarife mai joase pe alte segmente de clienti. Practic, subventionam cotatiile de prima celor care sunt mai responsabili", a spus Bir.

Reprezentantul Allianz-Tiriac a amintit ca piata asigurarilor generale a scazut in 2010 pe fondul caderii finantarilor de tip leasing, unde politele CASCO se incheiau o data cu semnarea contractului de finantare.

In plus, a spus Bir, o parte din clientii CASCO au renuntat sa isi mai reinnoiasca politele, in conditiile in care foarte multi romani s-au confruntat cu diminuarea veniturilor.

"Allianz-Tiriac a incercat sa atenueze efectele acestui fenomen prin lansarea de noi polite, care sa tina cont mai bine de cerintele clientilor", a afirmat Bir.

Piata asigurarilor generale si de viata a scazut cu 5,7% in 2010, la 8,36 miliarde lei. Regresul a fost efectul reducerii cu 7,5% a subscrierilor pe segmentul asigurarilor generale, la 6,69 miliarde de lei, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

Asigurarile auto au inregistrat o pondere de 59,8% in totalul subscrierilor pietei, de la 62,9% in 2009.

Subscrierile RCA au insumat 2,51 miliarde de lei, in crestere cu 11,3% fata de 2009, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In acelasi timp, veniturile din polite CASCO au scazut cu 25,1%, la 2,49 miliarde de lei.

Citeste si:
Piata asigurarilor RCA: peste 88.000 de dosare de dauna in perioada...
Piata asigurarilor RCA: peste...

Pe total, asigurarile auto au insumat 5 miliarde de lei, de la 5,58 miliarde de lei in 2009 (-10,4%).

Cresterea subscrierilor pe segmentul RCA a fost insotita si de majorarea sumelor platite ca despagubiri, a caror cota in total despagubiri pe zona asigurarilor auto a ajuns la 30%, cu doua puncte procentuale mai mult fata de 2009. In schimb, despagubirile pe CASCO a scazut cu zece puncte procentuale, la 46%.

Potrivit CSA, despagubirile RCA au crescut cu 1,66% in 2010, la 1,62 miliarde de lei, in timp ce pe segmentul CASCO au coborat cu 14,4%, la 2,48 miliarde de lei.

Astfel, despagubirile auto au insumat 4,1 miliarde de lei, de la 4,48 miliarde de lei in 2009 (-8,5%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.