Romania are cea mai mica acciza la carburanti din Uniunea Europeana, iar pretul benzinei a fost in permanenta unul dintre cele mai scazute din Europa, potrivit unui studiu intreprins de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Studiul Ecopolis, axat pe analiza evolutiei taxarii de mediu in Romania in perioada ultimilor 10 ani, sustine ca preturile carburantilor au crescut anul trecut peste tot in Uniunea Europeana, nu numai in Romania. Astfel, pretul benzinei Euro Super 95 in Romania s-a majorat cu 19,26%, un nivel apropiat de cel mediu raportat in UE, de 18,22%. [Preturile carburantilor, umflate "cu pompa"]

Romanii au beneficiat pana in 2009 de cel mai mic nivel al pretului benzinei la pompa in comparatie cu celelalte tari europene, mai putin cele din spatiul ex-sovietic.

"Conform datelor oficiale de la Comisia Europeana, in 2011, in ciuda unor cresteri peste media UE, consumatorii din Romania continua sa beneficieze de cel mai mic pret la benzina din UE (1.166 euro/tona), cu exceptia Ciprului (1.159 euro/tona) si a Bulgariei (1.165 euro/tona)”, sustin reprezentantii Ecopolis.

Studiul mai precizeaza ca Romania are cea mai mica acciza la carburanti din Uniunea Europeana, iar pretul benzinei a fost in permanenta unul dintre cele mai scazute din Europa, situatie care conduce la incasari reduse la bugetul de stat. [Cine este de vina pentru pretul carburantilor?]

Mai multe detalii despre preturile la pompa din Romania citeste pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.